Oamenii iubesc aurul de foarte mult timp, podoabele din aur preferate de faraonul egiptean
Tutankhamon (circa 1323 î.C.) diferă de cele purtate astăzi însă aurul este la fel de apreciat acum ca atunci.
Nu este de mirare faptul ca oamenii din antichitate au forjat aurul în bijuterii și structuri pentru a înfățișa statutul social și bogăția. Astăzi, aurul este o alegere foarte populară pentru inelele de logodnă, verighete și alte bijuterii fine.

Puritatea aurului
Fiind cel mai maleabil dintre toate metalele prețioase, aurul este o alegere excelentă atunci când alegeți modele cu detalii complexe. Aurul pur (24kt) este prea moale pentru uzura de zi cu zi, așa că este aliat cu un amestec de argint, cupru și o urmă de zinc, pentru a-i conferi rezistență și durabilitate. Acest lucru întărește produsul final suficient pentru a dura mai multe generații.

Karatajul, notat cu un număr urmat de „k” sau „kt”, indică puritatea sau cât de mult din metal dintr-o bijuterie este aur. Karatajul este exprimat în 24, ceea ce face ca aurul de 24k să aibă o puritate de 999,99%. Are o culoare galben-auriu bogată și luxoasă, dar spre deosebire de aurul de 14k sau 18k, este mult prea maleabil. Dacă nu sunteți sigur ce karataj au bijuteriile dvs., puteți afla căutând un număr urmat de o majusculă „k” sau „kt” ștampilată undeva pe piesă sau una din cifrele ce indica puritatea aurului, „585” sau „750”. 14k = 585 și 750 = 18k.

Marca oficială a statelor de pe bijuteriile din metale pretioase
Aurul este în mod obișnuit marcat cu ceea ce este cunoscut ca un semn distinctiv. Semnul distinctiv indică cantitatea de conținut de aur pur și, uneori, indică data completării și țara de origine. In conformitate cu legea din România, bijuteriile din aur trebuie să fie însoțite de o marcă înregistrată a operatorului economic ce pune pe piata bijuteria dar si marca statului Român.

Culoarea aurului

Culoarea aurului pur este galben dar bijuteriile din aur sunt mereu compuse din aur si aliaj astfel culoarea lor este influentata de
– tipul metalelor din aliaj
– procentul fiecarui metal din aliaj
– metalele ce sunt prezente in mod frecvent in bijuterii sunt: zinc, cupru, nichel (in limitele impuse de UE), aluminiu, argint, platina si paladium.

Culorile pe care noi le folosim sunt: aur alb, aur galben si aur roz.

Ce este aurul galben?

Un amestec de aur pur cu argint, cupru si o mica urma de zinc, ce oferă bijuteriilor strălucire. Deși procentele fiecărui metal folosit pentru crearea aliajului variază, toate
formulele încep cu 75% aur pur pentru aur 18k și 58,5% pentru aur 14k.

Ce este aurul alb?

Pentru a oferi bijuteriilor din aur alb culoarea lor alb-argintie modernă, aurul este adesea aliat cu un amestec de nichel, sau paladiu și argint, plus alte aliaje de albire. Piesa este apoi placată (ceea ceînseamnă că este acoperită cu un strat de alt metal prețios) cu un element extrem de dur numit rodiu. În timp ce placarea cu rodiu este de uzură relativ lungă, poate fi necesară o replicare ocazională. Nu este neobișnuit după câțiva ani să vezi o bijuterie de culoare șampanie, în mod deosebit la baza inelului, pe exterior, unde suprafața este expusă uzurii mecanice cu alte suprafețe dure.
Acesta poate fi un semn că bijuteriile dvs. au nevoie de servisare pentru a restabili albul original. Vă recomandăm curățarea de rutină și întreținerea anuală. Vă rugăm să contactați experții noștri în bijuterii.

Ce este aurul roz?

Nuanța roz din aur este creată folosind un aliaj de cupru. Cu cât mai mult cupru este în aliaj, cu atât nuanța este mai roz. Aurul roz are aceeași cantitate de aur pur ca aurul galben sau aurul alb. Ceea ce diferă este raportul dintre alte metale care constituie procentul rămas din amestecul de aliaje. Aurul roz este o alegere frumoasă și unică pentru inelele de logodnă, iar apelul său modern-vintage a fost o tendință în ultimii ani.

Lasă un răspuns